Terapiatarpeen, toiminta-ja työkyvyn arviointi -päätöksenteon ja avuntarpeen tukena
Toimintakyvyn arvioinnin tavoitteena on tarjota selkeä ja kattava kuva asiakkaan tilanteesta, jonka pohjalta päätöksentekijät voivat tehdä perusteltuja ratkaisuja. Toimintakyvyn arviointi on prosessi, jossa selvitetään asiakkaan kykyä suoriutua päivittäisistä toiminnoista sekä kykyä osallistua yhteiskunnalliseen elämään. Arviointi voi olla aiheellinen toimintakyvyn heikentyessä, esimerkiksi vamman, sairastumisen, ikääntymisen tai kehityksellisten tekijöiden vuoksi. Arviointiprosessin tavoitteena on tunnistaa asiakkaan vahvuudet sekä toimintarajoitteet. Se myös mahdollistaa sopivien tukitoimien kartoittamisen, kuten esimerkiksi opiskelun ja työhönpaluun sekä kuntoutuksen suunnittelun.
Toimintakyvyn arviointi voi olla tarpeen esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:
• Kuntoutustuen hakeminen: arvio voi olla hyödyllinen hoitaville lääkäreille ja viranomaisille kun halutaan ymmärtää, miten sairaus tai vamma vaikuttaa työ- ja toimintakykyyn.
• Työkyvyn arviointi: arvio voi olla hyödyllinen kun mietitään paluuta työelämään tai kuntoutuksen mahdollisuuksia.
• Tukipalvelujen hakeminen: eri terapiat, henkilökohtainen apu, asumispalvelut tai muut sosiaalipalvelut voivat edellyttää ajankohtaista toimintakyvyn arviota.
Arviointiprosessi on yleensä 5-10 käyntikertaa, sisältäen palautekeskustelun. Arviointi toteutetaan sekä vastaanotolla että osittain myös asiakkaan omassa ympäristössä. Terapiatarpeen sekä toiminta-ja työkyvyn arvioon ohjaudutaan useimmiten hyvinvointialueen tai vakuutusyhtiön maksusitoumuksella.